Alan adı (Domain) nedir?

Türkçeye "Alan adı" olarak da çevrilen Domain adresi, bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresidir.

Alan adları, “ip adresi” denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

İnternet üzerinden yayın yapan birçok sitenin rakam ya da harfler ile temsil edildiği sisteme domain (Alan adı) denir.

İnternet üzerinden insanlara ulaşan her türlü sitenin bir alan adı olmalıdır. Hatta birçok site bu isimleri ile bilinir ve farklı arama motorlarında bu isimleri ile aranarak giriş yapılır. Bu şekilde bilinen domainler bir hosting hizmeti ile bağlantı kurarak her hangi bir IP üzerinden internette yayına başlar. Domain yani alan adlarının önemini şöyle anlatmak gerekirse eğer bir internet sitesinin alan adı yok ise o zaman sadece IP adresleri üzerinden giriş yapılabilir ki bu da oldukça karışık ve pek de tercih edilmeyen bir sistemdir. Daha açıklamalı olarak birçok farklı rakamdan oluşmuş olan IP adreslerinin tek tek girilmesi gerekir.

Domain nedir? Domain name, yani Türkçe karşılığıyla domain adı (veya alan adı) özünde web sitenizin fiziksel adresinin karşığı anlamına gelir. Mesela bir navigasyon uydusunu düşünün. Size gerekli yol tarifini sağlayabilmesi için öncelikle bir adrese veya posta koduna ihtiyaç duyar. Aynı şekilde internet tarayıcınızın sizi bir siteye ulaştırabilmesi için bir domain adına ihtiyacı vardır.

ALAN ADI VE ALAN ADI UZANTISI

İşlevsel ve kullanılabilir bir web sitesi adresi temelde 2 öğeden oluşur. Domain ne demek? Domain name iki önemli öğeden oluşur.

  1. Alan adı ya da Domain
  2. Alan adı uzantısı

Örneğin Facebook.com domain adı internet sitesinin adını (yani Facebook) ve domain adının uzantısını (.com) içerir. Bir şirket (veya kişi) bir domain adı satın aldığında, bu adresin hangi sunucuya işaret edeceğini belirleyebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar