IDN Domain nedir, Punycode nedir?

Internationalized Domain Names'in baş harflerinin kısaltması olan IDN, Türkçeye Uluslararasılaştırılmış Alan Adları olarak çevrilen bir domain standardıdır ve temelde yerel dillerde domain oluşturulabilmesi hedefini gerçekleştirme hedefinin sonucudur.

IDN NEDİR?

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, yerel dildeki karakterleri de içerebilen alan adlarıdır. Bugüne kadar internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşuyordu. Alfabede temel olarak latin harfleri ve İngilizce harfler temel alınmıştı.

Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde alan adları almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu.

IDN NASIL İŞLER?

IDN standartları, var olan alan adı sistemini yeniden tasarlamaya yönelik değil, yalnızca genişletmeye yöneliktir. Alan adlarını birbirine dönüştürecek algoritmalar sunarak yerel dillerdeki Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, standart ASCII karakterlerinden oluşan ve "PUNYCODE" olarak da anılan bir alan adına dönüştürebilir veya ASCII hali verilmiş (Punycode olarak verilmiş) bir IDN alan adını Unicode karakterlerden oluşan hale çevirebilir. IDN destekli bir tarayıcıya örneğin türkçeisimtescil.com yazdığında, tarayıcı IDN standartlarında belirtilen algoritmaları kullanarak bu alan adının ASCII karakterlerinden oluşan halini bulur ve DNS sorgulamasında sıradan bir alan adını sorgulanır.

Bu nedenle, örneğin sonu "ı" harfi ile biten domainajansı.com alan adı tescil edildiğinde aslında xn--domainajans-9zb.com şeklindeki punycode alan adı tescil edilmiş olur. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucu da bu alan adını kendi yapısında "xn--domainajans-9zb.com" olarak saklar.

IDN'İN AMACI NEDİR?

IDN'in amacı, mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karekter içeren alan adlarının da tescil edilebilmesini sağlamaktır. Özetle IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onlaarın üzerine bir katman olarak çalışır.

IDN HANGI TARAYICILARDA KULLANILABİLİR?

IDN alan adlarının düzgün çalışması için tarayıcıların girilen alan adının IDN olduğunu anlayıp ASCII haline çevirebilmesi gerekir. Şu anda popüler tarayıcıların (browser'ların) çoğu destek IDN'leri desteklemektedir.

IDN DÖNÜŞTÜRÜCÜ SİTELER

Siz de IDN domain tercih edecekseniz, kayıtta herhangi bir hata yapmamak için IDN çeviren sitelerden çoklu doğrulatarak punycodeunu bulun. IDN çevirici siteler şunlardır

Yorum Gönder

0 Yorumlar