Alan Adı uzantıları nelerdir?

Alan adları, uzantılarına göre de çeşitlendirilebilir. Tüm domain adları aynı formülü takip etmez. Temel bazı uzantılar domain piyasasını domine etmiş olsa da özellikle son yıllarda çıkan yeni uzantılarla birlikte yüzlerce domain uzantısı da çevrime girmiş ve piyasada yerini almıştır. Örneğin .com domainleri bütün internet sitelerinin %46.5’ini oluştursa da, .org ve .net gibi alan adları için geriye hala oldukça büyük bir alan kalır.

Bunların dışında da Alan adı uzatıları türlerine göre kategorize edilebilir. Temel olarak alan adları şu şekilde kategorize edilir.

  1. Top Level Domain (TLD - Üst Düzey Domain)
  2. County Code Top Level Domains (ccTLD - İnternet Ülke Alan Kodu)
  3. Generic Top Level Domain (gTLD - Genel Üst Seviye Alan Adı)

Top Level Domain nedir?

Üst düzey domainler veya üst seviye domainler adından da anlaşılacağı üzere, domain adı sisteminin en üstünde bulunan domain adı türüdür. Kullanılabilir durumda binin üzerinde TLD bulunur ancak en yaygın olanlar .com, .org ve .net uzantılarıdır.

TLD’lerin resmi listesi, Internet Assigned Numbers Authority (IANA) adlı kurum tarafından yönetilir ve bu bağlantıdan görüntülenebilir. IANA, birazdan üzerinde duracağımız ccTLD ve gTLD içeren TLD’lerin listesini not alır.

County Code Top Level Domain nedir?

ccTLD uluslararası ülke kodlarını içerir ve sadece iki harften oluşur, örneğin .us uzantısı United States yani Birleşik Devletler için kullanılır. Türkiye için ise bu uzantı .tr uzantısıdır. Belirli bölgelere özel siteler oluşturan şirketler tarafından sıklıkla kullanılırlar ve ziyaretçilerin doğru adrese ulaştıklarını hissetmelerini sağlarlar.

Generic Top Level Domain nedir?

Bir gTLD özünde ülke koduna ihtiyaç duymayan bir TLD’dir. Çoğu gTLD özel bir kullanım için tasarlanmıştır, örneğin .edu uzantısı eğitim kurumları tarafından kullanılır. Bununla birlikte, bir gTLD kaydı oluşturmak için herhangi bir kriteri yerine getirmeniz gerekmez, bu yüzden .com uzantısı sadece ticari amaçlarla kullanılmamaktadır.

gTLD’lere diğer örnekler .mil (military – ordu), .gov (goverment – devlet), .org (kar amacı gütmeyen kurumlar) ve ilk olarak internet hizmet sağlayıcıları tarafından kullanılması üzere tasarlanan .net uzantıları gösterilebilir.

Bunların dışında başlı başına bir tür olmasa da domain Bilgi Bankası kapsamında bilinmesi gereken 2 alt tür daha vardır.

  1. Second Level Domains (İkinci Seviye Domain)
  2. Subdomain

Second Level Domains nedir?

Bu domainler üst düzey domain adlarının hemen altında olan adreslerdir. Belirli ülkelerde temel domain uzantısı haline gelenler de vardır.

Örneğin, İngiliz şirketleri çoğunlukla .com yerine .co.uk uzantısını kullanır ve bu durum ikinci seviye domain konusu için harika bir örnektir. Bir başka ikinci seviye domain ise .gov.uk uzantısıdır ve devlet kurumları tarafından kullanılır. Son olarak .ac.uk akademik kurumlar ve üniversiteler tarafından kullanılır.

Subdomain nedir?

Subdomainler başlı başına bir domain kategorisi olmasa da oldukça kullanışlıdır çünkü sitelerinde bölümler oluşturmak için web geliştiricilerine ekstra domain masrafından kurtardığı gibi ana mecrayı da güçlendirici etki sağlar. Ana domain altında oluşturulan bu ön domainler, sunucuda belirli bir dizine efektif olarak işaret edebilirler. Bu özellikle de kampanya siteleri ve ana sayfadan ayrı tutulması gereken farklı web içeriği için oldukça kullanışlıdır.

En çok bilinen örneklerinden birisi google'ın destek içeriklerini listelediği support.google.com'dur. Facebook gibi mecralar da örneğin developers.facebook.com adresi aracılığıyla Facebook API kullanmak isteyen web ve uygulama geliştiricileri için faydaları bilgiler sağlar. siz de benzer bir girişim için deneme.orneksite.com gibi bir sub domain oluşturarak bezer bir işlevi yerine getirebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar